Kesihatan/Health

Review: Klinik Pergigian Alan Adlan, Bandar Baru Bangi

5:15:00 PM

*Disclaimer: This is not a sponsored post

Dua batang gigi atas anak saya yang sulung, Haifa dah terlalu teruk goyangnya. Sebenarnya Haifa ni jenis penakut sikit, dia takdelah nak goyangkan sangat gigi dia tu. Satu hari, masa tengah sedap makan Chupa Chups anak saya yang kedua tu datang tarik lolipop tu daripada mulut dia. Memang tercabutlah sikit gigi si Haifa, cuma tak tercabut terus je. Ada lagi akar yang masih tertanam kat dalam.

Dua minggu jugalah saya berzikir, 'jomlah pergi cabut gigi Haifa...' 'jom cabut gigi' tapi bila nampak dia macam agak takut saya ikutkan saja rentak dia.

Baru-baru ni saya tengok dia main dengan gigi yang bergoyang teruk tu dan terus beritahu suami, 'Sabtu ni jom bawa Haifa cabut gigi'.

Kawan tu mulalah jebik buat muka takut tapi kalau dibiarkan, sudah dia nak makan. Nak gigit biskut lembut pun punyalah payah. Akhirnya Haifa setuju setelah dimomokkan nanti mak beli ais krim mahal untuk Haifa.

Klinik pilihan kami ialah Klinik Pergigian Alan Adlan di Bandar Baru Bangi, sebabnya Haifa pernah ke sini sebelum ni untuk cabut gigi bawah. Dan sebelum tu pun saya pernah baca review klinik ni yang mengatakan doktornya mesra dengan budak-budak so eloklah kan. Takdelah Haifa nervous sangat nanti.

Sebelum pergi saya call klinik buat appointment dulu sebelum pergi. Nak walk in pun boleh sebenarnya, tapi takut juga kalau appointment penuh nanti kena tunggu lama. Maka pada jam 10.30 pagi, kami empat beranak pun pergilah ke klinik tersebut...

Klinik di tingkat bawah jadi tak perlu naik tangga. 

Masa kami sampai, ada seorang patient di dalam so kami menunggu di luar sambil menonton siri kartun Mr. Bean yang ditayangkan. Haifa macam biasa duduk tak diam sambil menunggu, yang si adik pun ikut sama. Agaknya itu cara dia meredakan keresahan, wallahualam.

Ikutkan klinik ni selesa dan cantik, mungkin kebersihan tu nak kena improve sikit sebab lantai rasa sedikit berpasir. Hehe.

Kaunter yang cantik. Tengoklah Haifa tu... memanjat sana sini.

Ini pula laluan menghala ke bilik rawatan
Agak lama juga kami tunggu, dalam 15-20 minit (memandangkan ada seorang saja patient kan). Yang mula tak senang duduk suami... sebab risau pula kalau lambat nanti susah pula Haifa nak makan tengahari. Si kecik tu pun dah mula berjalan sana sini, bosan agaknya.

Nasib baik ada rumah kecil ni, bolehla main masuk rumah keluar rumah
Di klinik ini juga ada jual produk penjagaan kesihatan gigi, bolehlah juga cuci mata sementara menunggu giliran.
Lepas tawaf klinik dua tiga kali, barulah Haifa dipanggil dan saya tinggalkan Hana dengan suami dan menemani Haifa ke bilik rawatan. Polisi di klinik ni, hanya seorang sahaja yang dibenarkan menemani pesakit.

Baca dan hadam.
Mulanya awal-awal lagi saya dah minta suami yang masuk bersama tapi agaknya dia rasa ngeri kot. Last-last saya juga yang temankan Haifa, sama seperti masa pertama kali mencabut gigi dahulu. Mulanya Haifa macam berani je tapi sampai je dalam bilik rawatan muka dah berubah. Naik kerusi pun merangkak. Aduahi anak.

Doktor kali ini doktor perempuan... yang mencabut gigi Haifa sebelum ni doktor lelaki. Umum tahu kalau doktor gigi ni... stigmanya ialah doktor perempuan kerjanya kasar sedikit sebab tenaganya kurang daripada tenaga lelaki. Saya pun tak berapa pastilah kan... tapi Haifa memang agak nervous kali ni dan ketegasan doktor tidak begitu membantu.

Dia dah meronta-ronta lepas doktor sapukan ubat kebas sampai suami datang ke depan bilik rawatan. Cuma tak masuk sahajalah. Intai dari luar. Lama juga memujuk si Haifa untuk bertenang... doktor pula buat-buat 'merajuk' dan honestly, it doesn't work. Haifa lagi meronta-ronta dan saya terpaksa menabur janji manis sekali lagi.

Sepatutnya saya kena minta doktor naikkan kembali kerusi tapi entahlah, waktu tu saya macam 'apa-apa jelah asal gigi cabut'. Huhu. Entah macam mana, doktor minta Haifa nganga, dia menganga, sekejap, waktu dia nak tutup mulut doktor dah ambil plyer dan cabut sebatang gigi. Cekap jugak doktor ni. Haha. Then dia cabut lagi satu, and its all over....

Lega!

Haifa dah meleleh air mata, adik dia pun dah jadi takut kat luar so kitaorang pun cepat-cepatlah keluar dari bilik rawatan. Tapi nak cepat pun saya masih sempat berpesan yang saya nak gigi Haifa yang dah dicabut tu. Simpan untuk kenang-kenangan.

Total damage: RM140 untuk dua batang gigi. Tak kisahlah nak oi, asalkan cabut gigi kamu tu. Kesian memang kesian tapi apakan daya. Mak dulu pun cabut gigi tau, saya cakap dekat Haifa.

Sebenarnya rasa berat hati sangat menulis pasal kisah cabut gigi ni, sebab saya susah hati dua gigi kekal Haifa bahagian bawah dah tumbuh. Tapi gigi susunya masih tak bergoyang sikit pun. Doktor dah cadangkan untuk cabut, tapi maklum sahajalah kalau nak dicabut, perlu local anaesthesia dekat situ. Means cucuk... dan maknya faham sangat sakit gila kot nak cucuk.

Oh anak... bertabahlah!!!

Sampai jumpa lagi.

Makanan/Foods

Review: Mc Donalds Burger Nasi Lemak

5:22:00 PM

*Disclaimer: This is not a sponsored post


If you do not salivate looking at this pic, there must be something wrong with your eyes. And brain. And your salivary gland.  Haha

The burger looks so yums and tempting. That 100 Plus and fries on the back doesn't help. So off we go to have a taste at Mc Donalds in Alamanda. Bear in mind, we are not that hungry at that time but you see, it is  just the power of marketing. We or rather, I, am hopeless against it.

First impression. Smells good. Okay. Lets take a bite.



I tried other version of burger nasi lemak at other fast food joint (which I decline to name) and it was plain disastrous. Why? Because of its sambal. Just like nasi lemak, what ever makes or break it is the sambal. It's okay if the fried ikan bilis is chewy. It's okay even not to have the bilis altogether. It's still okay if the nasi lemak taste like old plain nasi. But when it come to sambal, NO MERCY.

McD's sambal is 👍 

I was half expecting nasi lemak somwhre but who am I kidding, right? Haha The bun taste like regular bun. Lots of caramelised onion (which gets two 👍👍 from me, but not from hubs) and crunchy chicken breast. I'm not really feeling the chicken because of the cornflakes but I do appreciate the effort to make it crunchy. No ikan bilis and ground nuts, which is totally understandable.

My verdict? ⭐⭐⭐/5 stars

I was about to give four stars but the price, oh THE PRICE! Too exorbitant! RM14.95 for ala carte and RM16.95 for a medium set. Would I purchase it again? No, not in near future.

Till then.

Percutian

Workation: Gold Coast Malacca International Resort

11:03:00 AM

Disclaimer: This is not a sponsored post. 

Lepas habis je Sports Day di Pantai Bagan Lalang, keesokan harinya kami sekeluarga berangkat ke Melaka. Saya bekerja, suami dan anak-anak bercuti. Kadang-kadang kesian sangat dengan anak-anak sebab mak diorang ni selalu busy outstation. Asyik-asyik kena tinggal je. Jadi bila ada peluang macam ni, apa lagi. Angkut semua. Hubby pun sporting ambil cuti jadi semua happy!

Bila mula menaip entry ni, saya baru tersedar yang sebenarnya masa bercuti sambil bekerja, eh. bekerja sambil bercuti ni, tak banyak gambar yang boleh saya kongsikan. Sebabnya tak ambil banyak pun, sikit saja untuk kenang-kenangan dan juga kerana storage iPhone saya dah penuh.

Yalah, saya ni dulu bukan blogger tegar. Hidup segan mati tak mahu. Haha. Sekarang ni bila nak berblogging balik, baru terfikir, kenapalah tak snap lebih sikit gambar untuk diletakkan di sini. Tapi nasi dah jadi bubur, layankan jelah apa yang ada.

Kami check in sekitar jam 3 petang, lepas makan dulu di KFC baharu bersebelahan Petron tak jauh dengan Gold Coast Malacca International Resort. Air cond dia sejuk namatey 😑 Mentang-mentang outlet baru, air cond pun blast macam hape. Hubby (juga merangkap mechanical engineer) dok bising kenapa tak laraskan suhu. Nanti cepat rosak dsb. Aduhai abang... dah bercuti tu biorkan je le. Hehe

Sesudah check in kami terus naik kereta dari lobi ke blok apartment. Tak jauh pun sebenarnya, tapi lebih mudah jika parking berdekatan apartment daripada parking sebatu jauhnya. Lagipun waktu kami check in adalah hari Ahad, jadi ramai pengunjung dah check out keluar.

Kami dapat blok Hang Tuah, tingkat 3 kerana kami diberikan bilik studio apartment satu bilik. Malangnya nasib bila sampai sahaja di blok tersebut, kami dapati salah sebuah lif rosak! Maka hanya ada satu lif sahaja dan terpaksalah kami beratur. Dengan housekeeping team pun waktu itulah nak turun naik, sabor jelah. Kalau ikut hati nak naik tangga tapi disebabkan beg segedabak besar, siapa yang nak mengangkatnya pulak.

Sampai sahaja ke bilik, anak-anak dah gembira sebab besar dan luas, selesa, ada kitchenette, ruang tamu, ruang makan, tiga bilik tidur dan dua bilik air. Tapi dua lagi bilik dikunci pula! Saya faham bilik yang kami tempah adalah Studio Apartment, which usually means satu bilik tidur. Tapi dah ada dua bilik tu buka sahajalah. Ataupun pengurusan risau kos housekeeping naik? Oopss. Malas nak komen lebih-lebih.

Kebersihan bilik... not that bad but can be better. Saluran TV terhad. Air cond hanya ada di dalam bilik tidur sahaja. Tapi nasib baik bilik air dalam 'master bedroom' tu besar, siap ada bathtub lagi. Bolehlah anak-anak berendam. Disebabkan takde ambil gambar, jadi bayangkan jelah ye dalam kepala. Ada rezeki pergilah tengik sendiri keadaannya. Hihu..

Setiap tempahan didatangkan dengan breakfast for two dan dua tiket dewasa untuk ke Theme Park. Siapa yang pernah tidur di Gold Coast Morib pasti familiar dengan setup ni. In fact, kedua-dua resort ni di bawah pengurusan yang sama. Tapi ada sok sek mengatakan theme park Morib berkali-kali ganda lebih best daripada yang ada di Melaka. Saya tak pernah ke Morib, jadi... no comment.

Ini kali pertama anak kedua saya 'mandi' di kolam, apatah lagi yang ada slide bagai. Memang gembira betul sampai tak mau balik.

Testing the waters. 
Si kakak pun apa kurangnya. Berani naik slide tinggi sorang diri. Dipanggil nak ambil gambar pun tak layan. Seronok sangat gamaknya. Lagipun tak ramai pengunjung sangat, maklumlah hari Ahad. Cuaca pun tak berapa menentu, gelap macam nak hujan.

Airnya bolehla tahan. Nak kata bersih sangat tidak, kotor pun tidak. 
Mujurlah ada abang lifeguard meniup wisel sekitar jam 6.45 petang, berjaya juga bawa Haifa dan Hana keluar dari kolam dan balik ke bilik. Memandangkan saya masih bekerja di sebelah malam, jadi tak dapatlah nak jalan-jalan cari makan. Makan apa yang ada sahaja. Dan malam tu, anak-anak tidur lena... alhamdulillah.

Conquer katil sampai takde space untuk mak. 
Kami di sana untuk 2 hari dan 1 malam. Sempatlah anak-anak main di theme park sekali lagi keesokan harinya sementara saya bekerja. Gembira tengok anak-anak seronok, bukan selalu dapat bawa mereka jalan-jalan macam ni. Semoga ada peluang lagi sebegini di masa hadapan.

Berdasarkan pengalaman kali ini di Gold Coast Malacca International Resort, saya beri ⭐⭐⭐/ 5 bintang. Antara perkara yang saya rasa perlu diberi perhatian oleh pihak pengurusan:

  • Kebersihan bilik secara amnya. 
  • Penghawa dingin perlu dinaiktaraf. Berbunyi bising dan tidak sejuk. 
  • Tiada variety bagi menu makanan. Seolah-olah memanaskan lebihan makanan pun ada. Makan malam kari ayam. Breakfast kari ayam. Tengahari pun kari ayam. You know what I mean?
  • Menu breakfast pun... tak banyak pilihan.
  • Kebersihan kolam di theme park. Bayaran masuk tidaklah mahal (bagi hari biasa, weekend mahal juga) tapi fasiliti masih perlu dijaga kan?
Banyak pula membebel kali ni.

Sampai jumpa lagi.

Keluarga/Family

TBC Junior Sports Day 2018 @ Pantai Bagan Lalang

12:02:00 PM

*Disclaimer: Faces are blurred to protect privacy.

Sabtu lepas, kami sekeluarga ke Pantai Bagan Lalang untuk hari sukan tadika anak saya yang sulung, Haifa. Meriah juga sebab tadika anak saya, TBC Junior ada banyak cawangan. Jadi memang ada wajah-wajah yang tak biasa tengok tapi semua orang sporting je demi anak-anak.

Rasanya tak lengkap hari sukan tanpa ada rumah sukan kan? Haifa terpilih untuk masuk rumah biru yang dinamakan rumah Shark Do Do. Seminggu sebelum hari sukan, teacher dan ibu bapa memang sibuk membuat persediaan seperti buat sepanduk, tempah baju sukan, reka costume dan macam-macam lagilah. Cuma saya tak dapat nak bantu sangat disebabkan kekangan kerja.

Pada hari kejadian, jam 8.30 pagi kami dah tercongok di Pantai Bagan Lalang. Ibu bapa dan kawan-kawan Haifa ada yang masih belum tiba dan ada juga yang dah ambil port masing-masing melayan angin pantai. Tak lama lepas tu, baju yang ditempah pun sampai jadi saya minta hubby bawakan Haifa ke kereta untuk tukar baju.

Sementara menunggu, saya pula bawa Hana jalan-jalan di pesisir pantai. Cuaca nyaman dan agak redup, seronoklah dia berlari ke sana sini tapi yang peliknya tak mahu pula dia main pasir. Merenung sahaja apa yang dibuat oleh kawan-kawan. Kalau si Haifa... dah selamat bersila lah jawapnya.

Anak tengok orang main, mak tengok AVANI Sepang Gold Coast Resort 😅
Tak lama lepas tu, hari sukan bermula dan macam biasa kenalah berbaris ikut rumah sukan. Yang mak-mak pun berbaris sama untuk beri sokongan moral (haha). Tapi bagus juga berbaris sebab dekat dengan anak dan bolehlah snap gambar banyak sikit.

Anak saya, agaknya kerana dia tinggi daripada kawan seusia, dipakaikan maskot shark. Kelakar juga tengok wajah dia lepas pakai costume tapi puji jugalah sikit-sikit supaya dia tak rasa malu.

Anak orang lain pakai kasut sukan, anak kita pakai selipar je. Lupa punya pasal. 
Memang meriah sungguh costume yang disediakan, rumah sukan lain pun tak kurang hebatnya. Berbaloi sungguh penat jerih teachers dan ibu bapa yang sama-sama bantu membantu menyediakan segalanya. Bila tengok anak-anak enjoy, kita pun rasa gembira. Terima kasih semua!

Selepas ucapan aluan daripada pengasas TBC Junior, Teacher Diana, bermulalah acara persembahan oleh anak-anak. Seperti yang dijangka, rumah Shark Do Do kenalah perform lagu Shark Do Do kan? Hehe.

Sebelum persembahan bermula. Tak tahulah kenapa Haifa nampak macam lost sahaja. Huhu.

Ada juga sesi menari dengan teachers. Barulah nampak aktif sikit.
Acara seterusnya adalah makan-makan haha taklah! Tiba masa anak-anak bersukan! Disebabkan ada banyak kategori jadinya saya tarik Haifa dulu untuk sarapan sambil saya pun melantak sama. Banyak betul makanan yang ada, dari nasi lemak, sate, mee goreng sehinggalah ke air sirap kegemaran ramai. Desert pun banyak sekali, maklumlah jamuan hari sukan ni kita buat secara potluck. Macam-macam jenis ada, makanlah sampai kenyang. Saya sendiri pun bawa almond congo bar, harapnya sedaplah untuk dimakan. 

Tiba turn Haifa bersukan, terlupa pula nak bawa handphone! Terlepas momen-momen menarik untuk dirakamkan. Jawabnya rakam dalam memori sajalah. Hubby pun duduk agak jauh dari kawasan sukaneka diadakan sebab saya minta duduk di kawasan redup memandangkan dia yang jaga Hana. Risau juga kalau si kecil tu berpanas, takut demam.

Sempat juga saya dan hubby bergilir temankan Haifa main sebelum Hana mula meragam. Biasalah budak kecil, manalah tahu acara dah habis ke belum. Kesian pun kesian juga sebab dia belum menyusu dan kepanasan. Terpaksalah kami balik lebih awal daripada orang lain. 

Upah aiskrim nak bagi tak cranky.
All in all. Hari sukan kali ni memang enjoy. Walaupun berpanas renang sebab angin pun tak berapa nak ada, yang penting Haifa gembira. Terima kasih diucapkan kepada pihak pengurusan TBC Junior dan juga ibu bapa yang cukup sporting melayan karenah anak masing-masing dan anak orang lain.

Sampai jumpa lagi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

moments to remember

Daisypath Anniversary tickers Lilypie Angel and Memorial tickers

Like me on Facebook

Followers